Sabie - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Annemieke Evelein - WaarBenJij.nu Sabie - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Annemieke Evelein - WaarBenJij.nu

Sabie

Door: Annemieke

Blijf op de hoogte en volg Annemieke

05 December 2006 | Zuid-Afrika, Pretoria

Afgelopen weekend ben ik met mijn huisgenootjes naar Sabie geweest. Dat is een stadje in Mpumalanga, een provencie westelijk van het kruger park. Aangezien ik donderdag on call was en uiteindelijk 1 uur had geslapen was ik vrij moe vrijdag, maar heb niet meer kunnen slapen. Zelfs niet in de 4 uur durende auto-reis ernaar toe, zo prachtig was alles om te zien. Het is een heel ander landschap dan hier in Gauteng, veel meer bergen. Het heeft een beetje iets weg van zuid-frankrijk. Rijden is hier trouwens ook heel apart. Veel snelwegen zijn 1-baans, dus als je wilt inhalen met 140 of meer dan moet degene voor je naar links, de vluchtstrook op, zodat de ander erlangs kan. Ik moet zeggen dat ik de eerste paar keren toch wel een beetje gespannen in de auto zat. Maar ondertussen ben ik volledig gewend aan de Zuid-afrikaanse verkeersregels (gewoon doen wat je zelf wilt doen!).
Maar goed, Sabie. We wilden wat actieve dingen doen, dus zaterdag zijn we gaan canyoning door een prachtige omgeving. We zijn langs prachtige watervallen gelopen, en hebben er ook onder gestaan. Soms moest je ook sprongen maken vanaf 3 meter hoge rotsen, echt heel gaaf. Minder leuk werd het toen er een boomslang op dook, een kleine gifgroene slang die enorm giftig is. Gelukkig heeft onze 'gids' (klinkt beetje erg toeristisch) hem kunnen afleiden zodat wij onze route konden volgen. Het eindpunt van de tocht was een 60 meter hoge waterval, echt prachtig! 's Avonds hadden we in de backpackershut waar we sliepen een feest met een aantal zuid-afrikaanse jongens die daar ook voor een weekend waren, heel gezellig! Zondag zijn we in dezelfde sfeer gaan raften, wat uiteindelijk minder spannend was dan ik van tevoren had verwacht. Ik had echt al allemaal spannende verhalen gehoord over mensen die uit de boot vallen en vast komen te zitten enzo...Gelukkig is bij ons alles goed gegaan. Ook stond het water vrij laag, dus er kon ook niets misgaan. Met z'n tweeen in een bootje zijn we de rivier opgegaan en langs allerlei stroomversnellingen gegaan, heel gaaf. En het was echt heerlijk om vanuit je bootje door de prachtige natuur te roeien. Helaas hebben we geen krokodillen gezien;)
Vannacht was ik weer on-call, en dat zal ik voorlopig elke maandag zijn. Het was vrij rustig, ook overdag. Overdag was ik namelijk gevraagd om te helpen op OK van de gynaecologie. Ik heb daar kunnen helpen met een verwijdering van een eierstok met een diameter van 15 cm en 2 baarmoederverwijderingen. 's Avonds bij obstetrie was het erg rustig. Er lagen een paar vrouwen bijna te bevallen en die zijn uiteindelijk 's nachts ook bevallen. Volgens mij heb ik nu zo'n beetje 8 bevallingen gezien en bij 2 keizersnede's geholpen! Midden in de nacht was er een meisje van 16 jaar aan het bevallen bij wie het totaal niet opschoot. Ze had wel volledige ontsluiting, maar nauwelijks weeenactiviteit, wat er op neer kwam dat het kindje half eruit was, maar niet helemaal. De artsen hebben nog geprobeerd om het kindje met een soort vacuumpomp eruit te halen maar ook dat lukte niet: een keizersnede dus. Maar tot ieders verbazing weigerde het meisje de operatie, ook al legden we uit dat de baby dan zou sterven. Heel dramatisch allemaal. Je zou bijna de neiging hebben om toch gewoon het kind eruit te halen of ze nou wil of niet. Het verbaast me echt om te zien hoe kinderlijk sommigen nog zijn, dat ze gewoon echt niet de verantwoordelijkheid voor het kind nemen. Andersom zie je ook meisjes van mijn leeftijd met al drie kinderen die je dertig zou schatten...Maar gelukkig na een uur (dat arme babytje zat dus al ruim een uur afgeklemd in die moeder) besloot ze dat ze toch een operatie wilde, dus we hebben het kindje eruit gehaald (ik mocht helpen!). Het deed het niet heel goed, maar ik geloof dat hij het allemaal wel net heeft overleefd.

Nou, na 2 uurtjes slaap vanacht en vandaag overdag een paar uurtjes ben ik toch maar eens gaan uitzoeken hoe en waar ik kan internetten. Ik ben er achtergekomen dat ik om foto's van mijn camera af te kunnen halen een apart programma nodig heb. Heb ik gisteren speciaal allemaal foto's van Kalafong lopen maken om hier op te zetten kan het nog niet! Maar ik hoop dat ik met een kabeltje van een van mijn huisgenootjes toch wat kan doen. Dat wordt dan de volgende keer proberen.
Vanavond sinterklaas! We gaan het toch nog vieren met mijn huis, dus ik ga nu nog even snel cadeautjes zoeken! (helaas verkopen ze hier geen pepernoten;) )

• 05 December 2006 - 20:04

Guus:

Fantastisch,wat een verhalen!Ik zit hier midden in de Sinterklazen, Pieten en surprises, vieze regen en veel wind!Raar contrast met jou. De streek waar je zit lijkt mij erg mooi en je werkplek heel bijzonder!Gr.

• 08 December 2006 - 21:45

Frits:

Wauw wat gaaf van die natuur en die ervaringen in het ziekenhuis. Intens en ook leerzaam lijkt mij. Je zult wel volledig uitgeput zijn als je terugkopmt maar vol nieuwe en indrukwekkende ervaringen. Het is ook vast erg warm daar. Ik vond het al zo mooi daar maar als ik jou moet gevoelen is het nog veel mooier. Geniet maar heerlijk.